Sega maränger med vit choklad

Även inlägg nummer två råkade visst hamna i kategorin sötsaker. Något ni förmodligen kommer märka så småningom är att jag är en liten sockerråtta, fika är bäst, typ. Skämt åsido, jag gillar mat också men bakar mycket och ofta. Bakningen är något jag tar till när jag har tråkigt och det kliar i fingrarna efter att få skapa något. Håll med om att det då är mer berättigat att knåpa ihop en sats bullar än att tapetsera om, och en aning mer ekonomiskt...
 
Hursom, min sambo älskar maräng, alla typer. Själv tycker jag att det är rätt menlöst. Undantaget de där stora cafémarängerna som är frasiga utanpå och sega inuti. Så häromdagen stod jag där med äggvitor som blivit över och tänkte för mig själv; Jag skulle kunna göra maräng av det här, men det är ju trist.. Undra om jag kan göra såna där sega..?
Och sagt och gjort, maräng blev det!
 
Sega maränger med vit choklad
(eller vilken choklad du vill)
 
4 äggvitor
3dl strösocker
75g vit choklad
 
 
 
Blanda äggvitor och socker i en rostfri bunke. Sänk ner bunken i ett vattenbad och vispa äggvitorna med elvisp samtidigt som smeten värms. Vispa hela tiden på ganska låg hastighet och håll på tills smeten når 60grader. Det här tar längre tid än man tror och smeten hinner bli rätt hård så var beredd på mjölksyra i visparmen.
När smeten är 65grader tar du bort bunken ur vattenbadet och fortsätter vispa, nu på högre hastighet, tills smeten svalnat till nästan rumstemperatur. Här blir det ännu mer mjölksyra om du inte redan har ådragit dig sådan...
Smält chokladen och vänd ner i smeten. Gör den inte jämnfördelad utan blanda "slarvigt".
Klicka ut maränger på en plåt (bakplåtspapper under såklart).
 grädda i 125grader 45-50 minuter.

Välkomna hit och lussebullar

Hej! 
Välkomna hit!
Nästan tre år sedan jag var ute och härjade i bloggvärlden sist..
Och det har väl hänt en del, absolut, men nu är jag tillbaka. Och precis som då så är det matblogg som gäller. För även om livet runtomkring ser annourlunda ut nu så är ju maten kvar. Den är lixom... väsentlig...
"Äta bör man annars dör man"
Fast mat är ju mycket mer än att överleva. Matglädje, det sociala, det kreativa, det finns så mycket njutning att hämta. Så självklart blir det mat vi kommer kretsa kring även i den här bloggen. Ska försöka leverera bra recept och inte alltför svårtuggad text.
 
Så nu startar vi upp och låter första receptet bli lussebullar. Helt vanliga, inget fancy, bara ett riktigt bra recept på lussebullsdeg som smakar massor med saffran och definitivt inte blir torra trots avsaknad på fyllning.
 
LUSSEBULLAR 
 
 
50g röd jäst
150g smör
5dl standardmjölk
1 burk kesella 10%
3 kuvert saffran
1/2tsk salt
2 dl socker
2 små ägg
15(+2)dl vetemjöl
 
Smält smöret, blanda med mjölken och värm till 37grader. 
Rör i saffran och kesella och lös sedan jästen i vätskan.
Tillsätt salt socker och ägg.
Häll i 15 dl mjöl och knåda.
Degen är kladdig!
Jäs 45 min.
Forma med hjälp av de återstående 2dl mjöl snygga lussesnurror.
(jag gör 45 av den här degen men då blir de lite mindre än standardbullar)
Jäs ytterligare 30 min.
Pänsla med ägg, tryck i några snygga russin och grädda i 250 grader 8-10minuter.
Låt svalna på galler.