Frölimpa

Hej hopp!
 
Tänkte dela ett recept på frölimpa med er idag. Ett recept som har funnits med länge i familjen, och som man säger.. Kärt barn har många namn.. Den här limpan går bland annat under namnen, frölimpa, mariabröd, bajsa-bra-bröd, ja ni förstår. Men det är också ett riktigt bra recept!
Superlätt att göra, inget knådande, bara lite jäsande. Dock behöver det få vila några timmar innan man börjar skära i det. Så tips är att slänga ihop en sats på kvällen så får limpan vila över natten innan man sätter tänderna i det.
Och ät den i tunna skivor, med ost, eller avokado... 
 
 
 
Frölimpa
 
1/2 liter lättfil
25g jäst
2,5dl blandade frön 
(jag brukar oftast blanda linfrö, solros och sesam)
1 msk salt
knappa 6 dl grahamsmjöl
 
Värm filen till 37 grader och lös upp jästen i filen. Rör ihop kladdet med de torra ingredientserna i en bunke. (Det ska vara kladdigt).
Jäs 30 minuter.
Häll över smeten i en brödform (1.1/2 liter) och platta ut ytan. Ställ in formen i en kall ugn, slå på ugnen på 200 grader och vänta ca 50-60 minuter, tills ytan har bra färg. Täck sen över limpan med folie och grädda ytterligare 45. Ta ut brödet ur formen och linda in det i en kökshanduk. Låt svalna och sätta sig. Minst 4 timmar men gärna över natten.

Kommentera här: